Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is bedoelt om de financiele gevolgen van schade aan je inboedel te dekken. Dit kan zijn bij bijvoorbeeld storm, brand of vandalisme maar ook bij diefstal van je spullen wordt er een bepaald bedrag aan je uitgekeerd. Een inboedelverzekering dekt alleen de roerende goederen in je huis. Als er bijvoorbeeld op vakantie iets wordt gestolen wordt er niet uitgeleerd. Hiervoor is er de reisverzekering.

Over het algemeen worden je spullen tegen de nieuwwaarde verzekerd. Dit betekent echter niet dat ook de nieuwwaarde wordt uitgekeerd. Er is vaak een afschrijving waardoor het uitgekeerde bedag lager kan uitvallen.

Je hebt bij een inboedel verzekering keuze uit een aantal dekkingen:
-Basis: brand, blikseminslag, waterschade, diefstal en vandalisme.
-Uitgebreid: Met aanvullingen voor bijvoorbeeld schroei- en smeltschade, schade aan de inhoud van de vriezer of koelkast bij stroomuitval, hak- en breekwerk voor het opsporen van defect aan waterleiding en diefstal van tuinmeubilair of tuingereedschap.
-Allrisk: Verzekert ook ‘elk plotseling en onverwacht van buitenkomend onheil’. Maar schade door oorlog, natuurrampen en terrorisme zijn standaard uitgesloten.

Kostbaarheden als antiek of kunst vallen vaak onder de normale inboedelverzekering, echter zijn deze spullen dan maar voor maximaal een paar duizend euro gedekt. Als je veel waardevolle spullen hebt dan is het aan te raden om een kostbaarheden verzekering af te sluiten.

De premie van de inboedel verzekering wordt veelal standaard vastgesteld aan de hand van postcode, type woning en de inboedelwaarde.

Inboedelverzekering afsluiten

Er zijn aardig wat verzekeringsmaatschappijen waar je een inboedel verzekering kunt afsluiten. Om een goede keuze te maken kun je onder andere letten op de premie. Door de verschillende premies met elkaar te vergelijken, kom je er makkelijk achter bij welke maatschappij je het goedkoopste uit bent.

Ook zal er een keuze gemaakt moeten worden uit de mate van dekking. Verzekeraars bieden daar verschillende pakketten voor aan; van een hele geringe dekking tot allrisk. Als je inboedel bestaat uit wat afgedankte meubels, dan voldoet een verzekering met basisdekking. Heb je veel dure spullen in huis staan, dan kan een aanvullende kostbaarhedenverzekering zinvol zijn. De dekkingen binnen de pakketten kunnen wel per verzekeraar verschillen. Ga daarom eerst na wat precies gedekt wordt en wat niet. Je kunt dit terugvinden in de voorwaarden.

Om het verzekerde bedrag te kunnen vaststellen wil de verzekeraar van je weten hoeveel je bezittingen waard zijn. Veel mensen vergissen zich daar in en komen er pas achter hoeveel ze bezitten als het te laat is. Om de waarde vooraf goed te kunnen vaststellen kun je een inboedelwaardemeter gebruiken. Op basis van de WOZ-waarde van het huis, de gezinssamenstelling en het netto-inkomen kun je een inschatting maken. Wil je de waarde exact kunnen bepalen, dan is een inventarislijst handig. De meeste verzekeraars bieden beide hulpmiddelen standaard aan.

Laat een reactie achter